Hmm ja kola och kola...ett annat namn är karameller.
Hittade ett recept på lakritskola hos Brogeby Kryddgård.
Godissugen som jag var och med snålvattnet rinnande runt mungiporna....så gav jag mej i kast med detta.
Använde min gjutjärnsgryta och den var suverän till detta....men ack...tog av grytan efter 15 min (enl recept 30-60 min) men min kola hade blivit karameller:))))
MEEEEN SÅÅÅ GOOOOD den blev trots att den blev hård.
Receptet är taget hos Borgeby Kryddgård.
Lakritskola
LAKRITSKOLA
3 dl Vispgrädde
3 dl Socker
1 dl Sirap
2 msk Lakritspulver
1 msk Smör
Ev 100 g mörk choklad och strössel eller flingsalt som topping
* Häll grädde, socker, och sirap i en tjockbottnad kastrull.
* Koka upp och tillsätt lakritspulveret. Vispa lätt så att lakritspulvret löser sig. Koka kraftigt utan lock tills smeten når en temp på 120 - 125 grader. beräkna att detta tar ca 30-60 min beroende på hur stor kastrull du har.
* Rör i smöret
* Lägg bakplåtspapper i en liten form. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna, gärna kallt, i ca 20-30 min.
* Skär den stelnade kolan i bitar, 2 x 2 cm.
* Slå in i smörpapper eller gör chokladdoppade kolor enligt följande;
* Smält chokladen i vattenbad. Doppa kolabitarna och lägg dem på bakplåtspapper.
* Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat.
* Förvara svalt, gärna i burk.
3 dl Vispgrädde
3 dl Socker
1 dl Sirap
2 msk Lakritspulver
1 msk Smör
Ev 100 g mörk choklad och strössel eller flingsalt som topping
* Häll grädde, socker, och sirap i en tjockbottnad kastrull.
* Koka upp och tillsätt lakritspulveret. Vispa lätt så att lakritspulvret löser sig. Koka kraftigt utan lock tills smeten når en temp på 120 - 125 grader. beräkna att detta tar ca 30-60 min beroende på hur stor kastrull du har.
* Rör i smöret
* Lägg bakplåtspapper i en liten form. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna, gärna kallt, i ca 20-30 min.
* Skär den stelnade kolan i bitar, 2 x 2 cm.
* Slå in i smörpapper eller gör chokladdoppade kolor enligt följande;
* Smält chokladen i vattenbad. Doppa kolabitarna och lägg dem på bakplåtspapper.
* Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat.
* Förvara svalt, gärna i burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar