söndag 2 mars 2014

Lakritskola

Hmm ja kola och kola...ett annat namn är karameller.


Hittade ett recept på lakritskola hos Brogeby Kryddgård.
Godissugen som jag var och med snålvattnet rinnande runt mungiporna....så gav jag mej i kast med detta.
Använde min gjutjärnsgryta och den var suverän till detta....men ack...tog av grytan efter 15 min (enl recept 30-60 min) men min kola hade blivit karameller:))))
MEEEEN SÅÅÅ GOOOOD den blev trots att den blev hård.

Receptet är taget hos Borgeby Kryddgård.


Lakritskola

LAKRITSKOLA

3 dl Vispgrädde
3 dl Socker
1 dl Sirap
2 msk Lakritspulver
1 msk Smör

Ev 100 g mörk choklad och strössel eller flingsalt som topping

* Häll grädde, socker, och sirap i en tjockbottnad kastrull.

* Koka upp och tillsätt lakritspulveret. Vispa lätt så att lakritspulvret löser sig. Koka kraftigt utan lock tills smeten når en temp på 120 - 125 grader. beräkna att detta tar ca 30-60 min beroende på hur stor kastrull du har.

* Rör i smöret

* Lägg bakplåtspapper i en liten form. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna, gärna kallt, i ca 20-30 min.

* Skär den stelnade kolan i bitar, 2 x 2 cm.

* Slå in i smörpapper eller gör chokladdoppade kolor enligt följande;

* Smält chokladen i vattenbad. Doppa kolabitarna och lägg dem på bakplåtspapper.

* Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat.

* Förvara svalt, gärna i burk.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar